Restauracja znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Zbudowana jest z olbrzymich bali drewnianych, a wnętrze stylizowane jest na starą karczmę, goście siedzą przy olbrzymich stołach drewnianych. Z tarasu karczmy rozpościera się piękny widok na malowniczą Dolinę Sanu i Jeziora Myczkowieckiego. Działa od lipca 2014 r., a oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna. Do lokalnej tradycji odnoszą się knysze po bieszczadzku z nadzieniem ziemniaczano-cebulowym podawane z maślanką, kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym czy pieczona gicz jagnięca. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd i obecność w karcie carpaccio z sarny, pieczonego ziemniaka z dziczyzną z czosnkiem podawanego z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną czy pierogów kresowych z kaszą gryczaną, boczkiem i skwarkami. Ciekawym kulinarnie pomysłem jest także tatar z kaczki oraz udko z kaczki pieczone w miodzie z sosem tymiankowym.

Do bardziej klasycznej kuchni należy barszcz ukraiński, zupa grzybowa czy dania główne: kotlet schabowy z kością po polsku w chrupiącej panierce, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), jak i glazurowane żeberka w sosie własnym. Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.

Karczma Solina Jędrulowa Chata, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

38-610 Solina 38a

w okresie letnim czynna codziennie 9.30-22.00, 

+48 603 552 553, biuro@solinatravel.pl

www.karczmasolina.pl, Fb Karczma Solina