I to zarówno do Sklepiku Wędrowca – królestwo Ewy Żechowskiej – na parterze, jak i restauracji z pijalnią piw na piętrze. Wprowadzono to piwa słowackie, czeskie, podkarpackie oraz cydry rzemieślnicze.

Szef kuchni Robert Żechowski serwuje tu dania kuchni polskiej i własne autorskie potrawy, starając się dochować wierności ideałom Slow Foodu. Miejsce to lansuje trend nastawiony na przyjemność jedzenia i odkrywania nowych, niepowtarzalnych smaków. Wykorzystywane są lokalne produkty: kozie i owcze sery, jagnięcina, wołowina, produkty wysokiej jakości, a także zioła z własnego ogrodu. 

Stałą pozycją jest Naleśnik „Gigant” z Jagodami certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny, a jego wygląd i receptura są przez lokal zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP. To klasyczne ciasto naleśnikowe uformowane w gruby placek przypominający racucha, który nie zawiera drożdży, sody, ani proszku do pieczenia. Jego skład to mąka, mleko, jajka, cukier, woda, gluten

Oprócz klasycznego z jagodami można zamówić naleśniki z różnymi dodatkami. M.in. z jabłkami smażonymi na maśle: z truskawkami, z jogurtem i miodem, z kruszonym twarogiem oraz z kremowym waniliowym twarogiem i jagodami lub truskawkami. Wszystkie wersje polane są kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.

W latach 2015-2020 Robert Żechowski został wyróżniany jedną czapką „Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska”, prestiżowego przewodnika kulinarnego. Systematycznie, co roku, restauracja reprezentowała Podkarpackie w tym bedekerze.

Chata Wędrowca, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki

czynna od końca kwietnia do końca października, codziennie w godz. 13.00-20.00 

38-608 Wetlina 113, +48 500 225 533

www.chatawedrowca.pl