Fuczki są świetną i bardzo smaczną alternatywą do placków ziemniaczanych. Tak jak większość tradycyjnych bieszczadzkich potraw są proste do zrobienia i tanie. Bo taka też była kuchnia dawnych Bieszczadów.
Jak zrobić fuczki?
Składniki:
- 0,4 kg kiszonej kapusty
- 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Fuczki można jeść bez dodatków lub podawać z mięsem, sosem pieczeniowym, sosem grzybowym lub dobrą gęstą śmietaną. Do ciasta zamiast mleka można użyć wody - tak często robiły łemkowskie gospodynie.
Asia Paś