Fuczki łemkowskie są dobrze znane bywalcom Bieszczadów, ponieważ coraz częściej można je zamówić w tutejszych barach, karczmach i restauracjach.

Fuczki są świetną i bardzo smaczną alternatywą do placków ziemniaczanych. Tak jak większość tradycyjnych bieszczadzkich potraw są proste do zrobienia i tanie. Bo taka też była kuchnia dawnych Bieszczadów.

Jak zrobić fuczki?

Składniki:

  • 0,4 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • olej do smażenia

Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i pokroić. W misce wymieszać mleko, jajka, mąkę i przyprawy. Powinno nam wyjść gęste ciasto naleśnikowe. Następnie do ciasta dodać pokrojoną, kiszoną kapustę i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Fuczki można jeść bez dodatków lub podawać z mięsem, sosem pieczeniowym, sosem grzybowym lub dobrą gęstą śmietaną. Do ciasta zamiast mleka można użyć wody – tak często robiły łemkowskie gospodynie.

Asia Paś