W 2010 r. zamieszkali wraz z dziećmi w starej chyży łemkowskiej; początkowo wytwarzali wyroby gospodarstwa rolnego tj. chleb na zakwasie, syropy ziołowe, sery podpuszczkowe, masełko z czosnkiem niedźwiedzim i wiele innych produktów z ziół i roślin bieszczadzkich. 

Nalewki regionalne

Najnowsze dziecko Bieszczadzkich Smaków – od roku 2015 – to nalewki regionalne z akcyzą. Jedna z pierwszych w Podkarpackiem wytwórni nalewek, nalewek robionych z pasją i umiłowaniem tematu tak drogiemu sercu każdego z Polaków. Spisywane przepisy z różnych zakątków Polski, długie wieczorne rozmowy oraz książki stare i nowe, tradycje rodzinne. Wszystkie te elementy zebrane w jedną całość pozwoliły wytwarzać nalewki z roślin, owoców i ziół. To wszystko rośnie na łąkach i w lasach czystych terenów Bieszczadów. Nalewki dojrzewają od kilku do kilkunastu miesięcy w szklanych gąsiorach i słojach, co pozwala na wnikliwą obserwację procesu dojrzewania. Po upływie pełnego okresu dojrzewania nalewki są poddawane filtracji i zostają rozlane do butelek.

Bieszczadzkie Smaki są legalnym producentem z akcyzowanymi produktami i stosownymi pozwoleniami. Nalewki produkowane są z takich ziół i roślin, jak: głóg, kwiatu podbiału, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi. A także nostrzyk żółty, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, dziewanna, listki bukowe, żywokost, krwawnik, borówka, dziurawiec, i jasnota biała. 

Wytwarzane w nalewkarni nalewki to:

  • tarninówka z owocu tarniny,
  • bzianka z kwiatu bzu czarnego,
  • nostrzykówka z kwiatu nostrzyka żółtego,
  • sosnowe igiełki z pędów sosny, pokrzywówka zielona i pokrzywówka tradycyjna z pokrzywy.

Jednym z miejsc gdzie można spróbować i kupić te wyroby to Sklepik „Hipisówka” w Dołżycy 17 (gm. Cisna). Tutaj na chętnych czeka także „Bieszczadzka Wróżka”. Jest to nowy produkt nalewkarni będący autorskim absyntem z roślin: piołunu, anyżu, melisy i hyzopa. W Woli Michowej, gdzie powstają nalewki, można je także kupić oraz zamówić degustację dla grup zorganizowanych.

Chleb Śpiewany

Kolejnym przedsięwzięciem gospodarzy jest Bieszczadzka Akademia „Chleba Śpiewanego”. Są to warsztaty i pokazy „odwrócone” chleba. Odwrócono kolejność. Pokaz zaczyna się od wstawienia wcześniej wyrośniętego chleba do pieca, a w trakcie tego procesu pokazujemy arkana sztuki piekarskiej. 

Ręcznie wyrabiane ciasto chlebowe – tak, aby było odpowiednio napowietrzone -wyrasta ok. 10-12 godzin. Do tej pory wypiekane były trzy rodzaje chleba na zakwasie (wyłącznie na zamówienie):

  • „Śpiewany” ciemny na zakwasie z ziarnami,
  • „Wiesiowy” biały na zakwasie bez ziaren,
  • żytni na zakwasie z ziarnami,
  • a także bułki pszenne, chałeczki i bułeczki maślane z „wkładką” czekoladą lub konfiturą.