
Fot. Pozyskane z internetu
W 2010 r. zamieszkali wraz z dziećmi w starej chyży łemkowskiej; początkowo wytwarzali wyroby gospodarstwa rolnego tj. chleb na zakwasie, syropy ziołowe, sery podpuszczkowe, masełko z czosnkiem niedźwiedzim i wiele innych produktów z ziół i roślin bieszczadzkich.
Najnowsze dziecko Bieszczadzkich Smaków – od roku 2015 – to nalewki regionalne z akcyzą. Jedna z pierwszych w Podkarpackiem wytwórni nalewek, nalewek robionych z pasją i umiłowaniem tematu tak drogiemu sercu każdego z Polaków. Spisywane przepisy z różnych zakątków Polski, długie wieczorne rozmowy oraz książki stare i nowe, tradycje rodzinne – wszystko te elementy zebrane w jedną całość pozwoliły wytwarzać nalewki z roślin, owoców, ziół rosnących na łąkach i w lasach czystych terenów Bieszczadów, poddawane maceracji jednym z najlepszych spirytusów produkcji polskiej. Nalewki wyrabiane są bez użycia urządzeń mechanicznych oraz jakichkolwiek konserwantów, ulepszaczy, barwników, środków chemicznych. Nalewki dojrzewają od kilku do kilkunastu miesięcy w szklanych gąsiorach i słojach, co pozwala na wnikliwą obserwację procesu dojrzewania. Po upływie pełnego okresu dojrzewania nalewki poddawane są filtracji i zostają rozlane do butelek.
Bieszczadzkie Smakisą legalnym producentem z akcyzowanymi produktami i stosownymi pozwoleniami. Produkowane nalewki korzystają z takich ziół i roślin, jak: głóg, kwiatu podbiału, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, nostrzyk żółty, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, dziewanna, listki bukowe, żywokost, krwawnik, borówka, dziurawiec, i jasnota biała.
Wytwarzane w rodzinnej nalewkarni nalewki regionalne to: tarninówka z owocu tarniny, bzianka z kwiatu bzu czarnego, nostrzykówka z kwiatu nostrzyka żółtego, sosnowe igiełki z pędów sosny, pokrzywówka zielona i pokrzywówka tradycyjna z pokrzywy. Jednym z miejsc gdzie można spróbować i kupić te wyroby to Sklepik „Hipisówka” w Dołżycy 17 (gm. Cisna). Tutaj na chętnych czeka także „Bieszczadzka Wróżka” czyli nowy produkt nalewkarni będący autorskim absyntem z roślin: piołunu, anyżu, melisy i hyzopa. W Woli Michowej, gdzie powstają nalewki, można je także kupić oraz zamówić degustację dla grup zorganizowanych.
Kolejnym przedsięwzięciem gospodarzy jest Bieszczadzka Akademia „Chleba Śpiewanego” – są to warsztaty i pokazy „odwrócone” chleba, na które trzeba się wcześniej umówić. Odwrócona jest kolejność, bowiem pokaz zaczyna się od wstawienia wcześniej wyrośniętego chleba do pieca, a w trakcie tego procesu adepci wtajemniczani są w arkana sztuki piekarskiej.
Ręcznie wyrabiane ciasto chlebowe – tak, aby było odpowiednio napowietrzone -wyrasta ok. 10-12 godzin. Do tej pory wypiekane były trzy rodzaje chleba na zakwasie (wyłącznie na zamówienie): chleb „Śpiewany” ciemny na zakwasie z ziarnami, chleb „Wiesiowy” biały na zakwasie bez ziaren, chleb żytni na zakwasie z ziarnami, a także bułki pszenne, chałeczki i bułeczki maślane z „wkładką” czekoladą lub konfiturą.