W Polsce święto pożegnania starego i powitania nowego roku przyjęło się szerzej dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Bal w restauracji - na to stać było tylko bogatych w czasie Drugiej Rzeczpospolitej.
W okresie Polski Ludowej nasi rodacy bawili się na balach, w kawiarniach i w domach na prywatkach. Sale balowe były przystrajane papierowymi ozdobami i balonami, a w czasie toastu zamiast fajerwerków zapalano zimne ognie. W tamtych latach na stołach królowały jajka w majonezie, śledziki, flaczki i barszczyk. Toasty wznoszono zaś głównie wódką i popijano oranżadą. Aby wznieść toast, otwierano rosyjski szampan Sowietskoje Igristoje.
Zobaczcie zdjęcia, które pochodzą z Narodowego Archiwum Cyfrowego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.